Dinkelbröd med fiberberikat havregryn och frön

Jag tycker det är så roligt att baka matbröd. Jag tycker dock det är tråkigt med recept och hittar därför alltid på egna recept vart eftersom, jag tar det jag har hemma helt enkelt, gör en deg och hoppas på det bästa.



Dessa bröd blev väldigt kompakta och mättande, för ett mer lufftigt bröd bör man nog använda mindre mjöl till andelen jäst, men ett kompakt bröd är även ett nyttigt bröd!

Detta behöver du:

OBS alla mått är ungefärliga, gå på kännslan, jag använder aldrig dl-mått, höfta lite ;)

ca 5 dl dinkelmjöl (fullkorn)
ca 3 dl fiberberikat havregryn
2 msk solrosfrön, pumpakärnor, linfön och ev russin
lite salt
25 g (ett halvt paket) jäst
ca 4-5 dl vatten
1/2 dl olivolja
2-3 msk flytande honung

Smula ner jästen i varmt vatten i en bunke, tillsätt olivoljan och honungen.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en annan bunke. Häll i jästblandningen i mjölblandningen.
Rör i hop till en ganska kladdig deg, låt jäsa i 30 min  under bakduk.
Efter jästiden, tillsätt vid behov lite mera mjöl, det ska gå att forma degen till bullar utan att degen smetas ut i handen. Forma runda bullar på en plåt och låt jäsa ca 10 min till.
Ställ in i mitten av ugnen, 200 grander i ca 30 min. Tag ut och låt svalna på galler.

Bärmuffins

Jag bakande även dessa dinkelmjöl-bärmuffinsarna, hjärtligt goda men receptet på dem får ni någon annan gång, nu måste jag sova.

Just det, vill bara säga grattis i efterskott till Robin som fyllde 21 år igår.

Hurra hurra!

Nej nu var det ju dags för sängen som sagt.
Måste upp tidigt imorgon, ska fixa naglarna ect. inför Egypten resan på söndag!

 

(Madeira juli 2009)

Snart älskling, ligger vi på stranden igen!

Sov gott mina vänner! All kärlek <3

*Jacque*


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0